وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنِینَ. (آیه 139 سوره آل عمران)
و اگر مؤمن هستید، سستى نکنید و غمگین مباشید که شما برترید.
هر چه به روزهای عمرم اضافه میشود، عمیقاً به این نکته بیشتر واقف میشوم که: مشاورۀ توسعۀ فردی نیاز واجب هر انسانی است؛ فارغ از سن و جایگاه و تخصص و جنسیت او.
فردی که نتواند افکار و اقدامات روزانۀ خودش را حول یک مسیر صحیح برنامهریزی شده طی کند، چطور میتواند به موفقیت و دستاوردهای ارزشمند یا مورد نیازش دست پیدا کند؟
توسعۀ فردی واقعاً یک شعار یا ژست اجتماعی نیست که با یک کتابخواندن یا یک دستاورد، به دست آید؛ بلکه یک مسیر همیشگی برای هر شخص است.
دغدغههای مالی و شغلی و حتی مسائل زندگی شخصی، بخشی از مسیر یک فرد را در زندگی تشکیل دادهاند. پس باید برای این دغدغهها، همفکری ارزشمندی شکل بگیرد تا با استناد به خروجیهای آن، بتوان ادامۀ راه را به درستی پیمود و یا حتی مسیر را با کمترین هزینۀ ممکن، تغییر داد.
بدون شک، گفتگو مهمترین ابزارها در مشاورۀ توسعۀ فردی است تا بتوان به ارتقای درست شخصیت در مسیر مورد نظر رسید.
البته ما هیچ کدام کامل نیستیم و همه عیب و ایرادهایی داریم؛ اما تا به حال چقدر به این موضوع فکر کردهایم که ریشۀ عدم موفقیتهای ما چیست؟ چرا در کاری، اعتماد به نفس نداریم؟ چرا برخی میگویند: ما را آدم حساب نمیکنند! چرا دائماً از زمین و زمان گلایه میکنیم و به جای یک اقدام درست، فقط غر میزنیم و ناله میکنیم؟
به این سؤالات کمی فکر کنیم:
- چقدر اعتماد به نفس داریم؟
- چقدر اجتماعی هستیم؟
- آیا توازنی بین نگاه مثبت و منفی ما به جهان بیرون ما، وجود دارد؟
- چقدر انگیزه داریم؟
- به مسائل چطور فکر میکنیم؟
- آیندۀ خودمان یا رابطه با دیگر انسانها را چطور ترسیم مینماییم؟
- ... و سؤالات بسیار دیگر.
پس اگر فردی حس میکند یک جای کارش میلنگد، باید حتماً از مشاورۀ توسعۀ فردی کمک بگیرد. قطعاً کسی که شما از او کمک میگیرید، انسانی کامل و بدون عیب نیست؛ اما اهمیت درک نیازهای شما و همراهی با شما از همه چیز مهمتر است.
گاهی بسیاری از صحبتها و دغدغههای ما را عزیزترین افراد نیز نمیتوانند درک کنند. چرا؟ چون مهارتهایی برای درک کردن عزیزانمان نیاز داریم تا بتوانیم با آنها درست گفتگو کنیم و جهان درون و نیازهایشان آنها را بفهمیم.
وقتی نیازهای فرد را درک کنیم، چراییهای او را نیز میفهمیم و برای زندگی و کسبوکار، بهتر میتوانیم به او کمک کنیم.
اگر دغدغهها و مشکلات زیر را دارید، مشاورۀ توسعۀ فردی برای شما مفید است:
- تمایل به رشد فردی دارید و نمیدانید از کجا شروع کنید.
- از شغل خود لذت نمیبرید.
- وقت برای تفریح ندارید.
- برای سلامتی خود زمان نمیگذارید.
- در روابط با مدیر و کارمندان مشکل دارید.
- احساس میکنید کسی حرف شما را نمیفهمد!
- پیدا کردن شغل مناسب برای شما دشوار است.
- نمیدانید برای رسیدن به اهدافتان از چه مسیری عبور کنید!
- در ارتباط برقرار کردن با دیگران مشکل دارید.
- نمیتوانید تصمیم گیری کنید.
- مسائل کاری خود را نمیتوانید حل کنید.نمیدانید چگونه نتیجه کارخود را به مدیر گزارش کنید.
چرا توسعۀ فردی اهمیت دارد؟
- باعث میشود یک چشمانداز برای شخص ترسیم شود و این چشمانداز، به عمر او هدف و جهت میدهد.
- برنامهریزی برای رسیدن به آن چشمانداز را صورت میدهد.
- در شروع مسیر، به شخص کمک میکند تا با قدرت این کار را انجام دهد.
- پیشرفت فرد را در مسیر ثبت میکند و دائماً مراقب اوست.
- بررسی و بازنگری برنامه را متناسب با اقدامات فرد، صورت میدهد.
چرا برخی، سراغ توسعۀ فردی نمیروند؟
در توسعۀ فردی چون ارزشی که به دست میآید ملموس نیست، خیلی از افراد سمتش نمیروند و حاضر نیستند برایش سرمایهگذاری کنند. هر چیزی را که بخواهیم به دست بیاوریم، باید چیزی از دست بدهیم. حتی خرید یک کتاب هم نیاز به پول دارد؛ اما متأسفانه چیزی که وجود دارد، این آسیب هست که خیلی از افراد میخواهند هزینه نکنند و به مراتب بالاتری شخصیتی، مهارتی و ارتباطی ارتقاء پیدا کنند. خوب نمیشود؛ چون باید هزینه کرد. توسعۀ فردی هدفمند، سبب میشود به طور ویژه و در کنارش، توسعۀ مالی هم پیدا کنیم. شما یک مذاکره یا جلسۀ گفتگو با یک شخص مهم را در نظر بگیرید؛ چه چیزی باعث میشود ما بتوانیم اصلاً در آن گفتگو شرکت کنیم؟ تا حالا به حلقۀ افرادی که با آنها سروکار داریم، دقت کردهایم؟
پیشنهاد خاص؟ اگر دغدغۀ توسعۀ فردی رو دارید، یک جلسه یا حداکثر سه جلسه از فردی مشورت حرفه ای بگیرید و باهاش گفتگو کنید ... گفتگوی باکیفیت. و بعد برای ادامه مسیر تصمیم بگیرید که میخواهید با ایشان ادامه بدهید یا نه. این کار چند حسن دارد: اول اینکه بیجهت هزینههای زیاد مالی متحمل نمیشوید؛ دوم اینکه نقاط قوت و اولویتهایتان بهتر شناسایی می شود؛ سوم اینکه مسیر بهتری را با هزینه کمتر(خصوصاً هزینۀ زمان و عمر ارزشمندتان) طی میکنید؛ و ... مزایای دیگر که در این مختصر نمیگنجد.